måndag 12 juli 2010

Uranus-kullen 5 veckor!

I förra veckan fick jag hjälp av både Pia och Marie att könsbestämma kattungarna och gemensamt kom vi fram till att det är tre flickor! Och nu har de äntligen fått namn, det blev:

Ophelia
Miranda
Titania
Varför Uranus-kullen...??

När jag slog upp Ariels namn på nätet så visade det sig att det inte bara är lilla sjöjungfrun i Disney-filmen, utan även en av Uranus månar. Det fanns flera fina namn bland de andra månarna, framför allt till flickor. Månarna är i sin tur uppkallade efter karaktärer i olika Shakespeare-pjäser. Och med tanke på gammelhusses jobb som doktorand inom astronomi tyckte jag att det var roligt med planet-temat.

Ophelia (Uranus VII) är en av Uranus minsta månar, med en diameter på 38-54 km. Den upptäcktes så sent som 1986 av rymdsonden Voyager 2. Hos Shakespeare är Ophelia en ung dansk adelskvinna i "Hamlet".

Miranda (Uranus V) är den minsta och innersta av Uranus fem stora månar, med en diameter på 465-480 km, och upptäcktes 1948 av Gerard Kuiper. Miranda är dotter till Polonius i pjäsen "Stormen". En flicka som lever ett beskyddat liv, lite naiv och världsfrånvänd.

Titania (Uranus III) är Uranus största måne, diameter 1577 km. Den upptäcktes redan 1787 av William Herschel. I Shakespeares pjäs "En midsommarnattsdröm" är Titania älvornas drottning, en stolt och stark karaktär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar